L'Agrupació de Pessebristes de Sant Pere de Torelló va néixer el 1982 i des de l'any 1998 estem federats. Érem 4 persones aficionades al pessebre que no disposàvem de gaire res, però sí del més important, ganes de fer el Pessebre.
I és amb aquestes ganes i amb la cessió d'un local que ens va fer el Casal Cultural i Recreatiu que vam iniciar el nostre camí. Va ser el mateix Casal Cultural i Recreatiu qui es feu càrrec de comprar-nos les primeres figures d'un naixement i una anunciació. Les altres figures que necessitàvem ens les van deixar altres agrupacions i algun particular. Ens animàrem i, per primera vegada presentàrem al poble 5 diorames sobre el naixement de Jesús. Més que per devoció i pràctica de la nostra religió, les 4 persones coneixedores de la història, que cada any celebrem per aquestes dates, volíem convertir-nos, durant uns mesos, en petits artesans i artistes d'aquesta afecció tradicional tan arrelada a Catalunya com és el Pessebre, no descuidant, però, en cap moment, de plasmar en els diorames el sentit religiós de les festes.
En els nostres diorames, cuidem molt la perspectiva, llum, color, natura i, actualment tenim unes 200 figures -algunes de les quals estan fetes per un pessebrista del nostre grup-, adequades als temes que presentem. Ens agrada quan mirem el diorama sentir fred davant un dia plujós, nevat o simplement núvol d'un paisatge, sentir "calor" de llar al costat de la Sagrada Família, sentir l'alegria dels pastors en l'Anunciata, alegria en un dia lluminós de sol... Tot això vol dir fer el màxim de real i natural l'ambient que creem als nostres diorames.

Han passat ja uns quants anys de la nostra primera petita exposició. Ara presentem 22 diorames, construïts per 30 pessebristes procedents principalment (malgrat cada any anem augmentant l'àrea de procedència dels pessebristes) dels 3 pobles que formem la Vall del Ges: Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló. Any rera any hem anat creixent en nombre i hem millorat tant la presentació com la pluralitat dels temes.

El 2 d'octubre de l'any 1988 la nostra entitat va ser l'organitzadora de la 19a. Trobada de Pessebristes de Catalunya. L'any de la Trobada es van presentar 16 diorames. Fou una trobada molt viscuda al poble per la gran quantitat de gent que ens va visitar. El nombre de pessebristes i acompanyants assistents va ser de 535. Es pot dir que tot el poble era un pessebre! Tenint en compte que Sant Pere el 1988 tenia uns 2000 habitants, acollir a la nostra església, casal, carrers i pavelló més d'una quarta part dels habitants habituals del poble fou un esdeveniment d'una gran envergadura per part nostra. Gràcies a la molta acceptació i voluntarietat dels vilatants santperencs podem dir ara, i en el seu moment, que fou un gran èxit. També ens hi acompanyà un temps immillorable molt important per als organitzadors de la festa ja que presentàvem diferents temes a l'aire lliure.

En la nostra exposició, cada any es renoven tots els diorames, ja que es destrueixen els "antics" i se'n fan de nous. Alguns diorames ja es construeixen per poder-se guardar per tal de cedir-los a altres entitats o particulars. Així des de fa uns 8 anys cada Nadal cedim a diferents entitats pessebristes algun diorama que exposen juntament amb els seus. La tardor del 2000 vàrem participar a la Mostra Internacional del Pessebre de Pamplona amb 3 diorames. Al mateix temps al Saló de Turisme de Barcelona n'exposàvem 4. També durant vàries temporades hi van haver un parell de pessebres de la nostra agrupació exposats al Museu del Pessebre de Sant Vicenç de Montalt .

El Nadal del 2006,en motiu del 25è ANIVERSARI, es va fer una EXPOSICIÓ ADDICIONAL on, a part del 22 diorames habituals i el dels infants, es va presentar una exposició especial de 15 diorames, tots ells representant llocs reals, i alguns d'ells prou coneguts, de Catalunya i Espanya (Gran Teatre del Liceu, Catedral de Burgos, Palau de la Música, Sagrada Família,...), elaborats per un dels nostres pessebristes.

Des de fa uns anys organitzem l'escola de pessebristes on hi assisteixen nens i nenes de diferents edats que, guiats per nosaltres mateixos, creen el seu petit diorama, essent molt important per a ells ja que aprenen a treballar el guix i la ceràmica i gaudeixen fent artesania al mateix temps que van cultivant la seva fantasia.

Create a free web site at www.plisweb.com